Replot skärgårds hembygdsförening

Föreningen grundades i Vasa 1958. Den hette då Vasa skärgårds hembygdsförening och fungerade som en förenande länk mellan utflyttade skärgårdsbor.

Idag har föreningen medlemmar både i skärgården och på fastlandet och verksamheten kretsar främst kring Granösunds fiskeläge - ett museiområde som föreningen byggt upp på Kalvholmen i Södra Vallgrund.

Museet är grundat år 1970 och drivs av Replot skärgårds hembygdsförening. Det var omsorgen om de gamla övernattningsstugorna, fiskarbasturna, som var drivkraften vid museets tillblivelse. De stod kvar på de yttersta skären när det traditionella fisket mist sin betydelse.

På området finns elva gamla byggnader - Svennas stuga från ev. 1700-talet, en sytningsstuga, ett uthus med matbod och vedlider, ett fähus, ett loft, två båthus, en fiskarbastu, en strandbod och en snickarbod. Dessutom finns en större utställningshall, som bland annat rymmer en pärthyvel.