Färgrecept från 1930 talet - Slamfärg med stor del tranolja
(Recept som användes vid Granösund 28.6.2012)

4 kg rågsikt (fint rågmjöl)
2 kg järnvitriol (järnsulfat)
9 kg rödmylla ( 50 % Hangö rödfärg och 50 % italiensk rödfärg
1 dl tallsåpa
7 l sälolja (tran) för stor del sälolja ger ökad risk för mögel/alternativt kan kokad linolja användas
45 l vatten

Tillredning
Koka vattnet och tillsätt järnvitriol (järnsulfat) i ett kärl tillsammans med varmt vatten och häll sedan över blandningen i det kokande vattnet.
Tillsätt rågsikt under kraftig omrörning och låt koka i ca 20-30 min. Tillsätt rödmyllan och låt koka ytterligare 1 ½-2 timmar. Ju längre koktiden är gör rågmjölet segt och färgen blir hållbarare. Blanda tallsåpan och säloljan i ett kärl och slå det i den färdigkokade färgen. För att påskynda torktiden kan xerotin också användas. Man kan använda saltlake som förtunningsmedel, helst saltlake från strömming. Färgen bör helst strykas varm.

 

Kläckning av tran
Trankokningsråd. av Walter Nissas/Söderudden.

Börja med att göra en brandsäker eldstad för grytan.Täta ordentligt runt grytan så att inga lågor kan slå upp runt kokkärlet.Se till att ha ett ordentligt plåtlock till grytan i fall att olyckan är framme. En brandfilt kan vara bra att ha till hands.

Häll 5-10 liter vatten i grytan beroende på späckmängden. Skär späcket i ca 3 cm stora tärningar och slå i det redan färdigt smälta späcket som brukar finnas i späckkärlet.Sätt i en termometer eller ha en tills hands. Bör vara graderad till minst 180°.

Gör upp eld under grytan. Rör om så att inte späcket som ligger mot grytsidan bränns. Skumma bort blodvattnet som bildas som skum på ytan. (Det är blodet som luktar pyton). Innehållet börjar sjuda kraftigt reda vid ca.70° och grytan ser ut att koka häftigt men så länge vatten finns kvar i brygden stiger inte temperaturen över 100°.
Innehållet har en gråaktig färg så länge vatten finns med(denna fas tar kanske 2 timmar beroende på mängden späck och vatten). När allt vatten avdunstat stiger temperaturen hastigt. Minska elden för att hålla temperaturen mellan 130-140°. Låt brygden koka vid denna temperatur tills största delen av späcket har smält. Det lämnar alltid lite rester kvar.

Nu har man en linoljefärgad olja som inte luktar just alls.Blir temperaturen för hög får man en brunbränd olja. Oljan kan lätt
bli mot 200° varm. När man tror att oljan börjar vara färdigkokt kan man försöka att droppa olja på ett hårt underlag, om oljan flyter ut fortsätt att koka. Bildar den en rund droppe är oljan färdig.
Håll uppsikt över koket tills allt har svalnat. Ös upp oljan medan den är varm och sila genom silduk med ca. 0,5 mm maskstorlek och låt stå ett dygn tills de minsta resterna sjunkit till botten.Tänk på att plastkärl smälter vid rätt låga temperaturer om man använder dem vi trankokningen. Förvaringskärlen bör fyllas helt för att undvika skinnbildningen ovanpå oljan i de slutna kärlen.

Oljan kan värmas upp igen och silas för att blir riktigt fin!