Projektets syfte är att åskådliggöra fisket som näring och hur man hanterar fisken. Hur och till vad den används. Genom att konkret visa och även låta publiken delta i fiskhanteringen är vår målsättning att öka intresset för fisken samtidigt som vi även visar hur en skärgårdsbo levde och livnärde sig förr.Granösunds fiskeläge utgör ett sevärt kulturarv och förtjänar att bli känt bland allmänheten och få ökat antal besökare.
SIKFISKETS DAG 13 AUGUSTI 2011
Den 13 augusti arrangerades sikfiskets dag på Granösunds fiskeläge i Södra Vallgrund. Temat för tillfället var nytt möter gammalt. Traditionell sikröra från Replot gjordes av köksmästare Bertel Lindvik. Det finns lika många varianter som tillverkare, dagen till ära hade Lindvik gjort två olika varianter – en med gravad sik och en med både gravad och rökt sik. m, Andra ingredienser smetana, som ger syrligheten, hackade ägg, gul och rödlök. Smakprov på två olika sikrörorna på hembakt rågbröd var det många som gillade. Diskussionen gick varm om ingredienser och smaker.Från rökugnen mellan fiskarbastun och skötbåthuset spred sig ljuvliga dofter av rökt sik. Många väntade otåligt på att den första rökugnen skulle bli klar. Siken eftersaltades och första omgången hann aldrig få ligga tillräckligt länge i saltlagen innan provsmakningen började.
Invid fiskarbastun satt Kaj Nykvist och monterade nät. Även repslagningen väckte diskussioner och frågan som väcktes var - hade man tidigare haft dragmaskin vid tillverkning av rep i skärgården eller inte.
Kvarken sushi, ett sätt att väcka intresset för sushi av finländska fiskarter. Projektet drivs av Dynamo och Björn Helsing var och delade ut smakprover, man hade möjlighet att smaka på sushi av gädda, sik och strömming. Gäddans konsistens passar bra till sushi. Först fryses gäddan ett par dagar för att sedan skivas i tunna skivor. Istället för ris används korngryn och de kokas med äppelvinäger – men inte för länge. Korngrynen har en klibbig konsistens. Wasabin var utbytt mot pepparrot.
Barnen hade eget program i lekbåten, som dagen till ära hade en björk som segel. I båten fick barnen, under handledning av Anne Backels, saft och röda vinbär, de ritade med gammaldags kolkritor olika teckningar som de sedan hängde upp i björkens grenar. De flesta ritade en båt.
Antal besökare på dagen var ca 150.
Totala antalet besökare på området under år 2011 var 913.
Norra Korsholms skola årskurs 3, 22 elever 31.8, Helsingby skola, årskurs 1-6, 52 elever 7.9, Kvevlax skola 8.9, 19 elever, Övningsskolan/ Tölby-Vikby, 56 elever skola 13.9 Korsholms gymnasium/Schweiziska utbytesstuderande, 25 elever 27.9
De skolor som var på väg till Granösund på en 3-5 timmar lång siktemadag uppmanades att på förhand ta upp olika fiskemetoder och fiskkännedom utgående från http://www.ahven.net/undervisningsmaterial.INFORMATIONSTAVLA
En informationstavla med karta över området har producerats av projektet, i juni 2011 sändes en offertförfrågan ut till tre potentiella utförare, när tiden hade gått ut för offertsvaret hade inga svarsofferter inkommit. Offerten skickades till 3 nya och alla svarade inom 2 veckor med en offert. Av dem valdes Theresa Norrgård som utförare av informationstavlan. I september kom den från tryckeriet. Tavlan placerades på väggen till vedlidret.