4 kg rågsikt (fint rågmjöl)
2 kg järnvitriol (järnsulfat)
9 kg rödmylla ( 50 % Hangö rödfärg och 50 % italiensk rödfärg
1 dl tallsåpa
7 l sälolja (tran) för stor del sälolja ger ökad risk för mögel/alternativt kan kokad linolja användas
45 l vatten
Börja med att göra en brandsäker eldstad för grytan.Täta ordentligt runt grytan så att inga lågor kan slå upp runt kokkärlet.Se till att ha ett ordentligt plåtlock till grytan i fall att olyckan är framme. En brandfilt kan vara bra att ha till hands.
Häll 5-10 liter vatten i grytan beroende på späckmängden. Skär späcket i ca 3 cm stora tärningar och slå i det redan färdigt smälta späcket som brukar finnas i späckkärlet.Sätt i en termometer eller ha en tills hands. Bör vara graderad till minst 180°.
Gör upp eld under grytan. Rör om så att inte späcket som ligger mot grytsidan bränns. Skumma bort blodvattnet som bildas som skum på ytan. (Det är blodet som luktar pyton). Innehållet börjar sjuda kraftigt reda vid ca.70° och grytan ser ut att koka häftigt men så länge vatten finns kvar i brygden stiger inte temperaturen över 100°.
Innehållet har en gråaktig färg så länge vatten finns med(denna fas tar kanske 2 timmar beroende på mängden späck och vatten). När allt vatten avdunstat stiger temperaturen hastigt. Minska elden för att hålla temperaturen mellan 130-140°. Låt brygden koka vid denna temperatur tills största delen av späcket har smält. Det lämnar alltid lite rester kvar.
Oljan kan värmas upp igen och silas för att blir riktigt fin!